24.07.2024

Ауто Макс

Център за гуми, 3D стенд, 3D баланс

Зареждане на автоклиматици

Полезна информация за автоклиматика на вашия автомобил?

Когато включите Вашия климатик, ако едва се появи или не излезе студен въздух, вероятно е намалял фреона в климатичната инсталация. Преди, обаче да заредите климатика трябва да знаете, че има нещо повече от просто зареждане на автоклиматика с фреон. Хладилният агент работи в затворена система, а най-вероятната причина за ниските му нива ще бъде изтичане от климатичната система.

След приключване на предварителната проверка  ще изтеглим останалия фреон със специализирана машина за рециклиране, която ще отстрани всякакви примеси. След това ще бъде извършено зареждане на автоклиматика, с точното количество фреон. 

Няма начин да се знае колко точно фреон е останал в системата, така че дори и високо квалифициран техник с голям опит, не може да познае колко фреон да добави. Системите варира, но всяка от тях съдържа определено количество фреон. Единственият начин да знаете, че климатикът е зареден с правилното количество фреон, е да източите системата и да я напълните с предписаното от производителя количество. Регулациите на EPA и ЕС забраняват изпускането на хладилен агент в атмосферата и е необходимо специализирано оборудване за източването му. Ето защо е важно да има професионалист, който да се погрижи за този проблем.

Ако във вашата климатична система има изтичане, дозареждането на фреон, няма да отстрани течовете или какъвто и да е друг проблем, причинил  намаляването му. Климатикът може да работи известно време след презареждането, но ако има нещо нередно, повечето системи са проектирани да се изключват, след като фреонът спадне до определено ниво. В крайна сметка отново ще почне да духа топъл въздух.

Течовете в климатичната система могат да бъдат причинени от микроскопични дупки в маркучите, тръбите, гарнитурите на компресора или радиатора на климатика. 

Как да разбера дали климатикът ми не работи добре?

Ако от вашият климатик духа топъл въздух вместо студен, или системата издава необичайни шумове, когато работи автоклиматика, значи нещо не е наред.

Колко често трябва да правим зареждане на автоклиматика си?

Трябва да зареждате автоклиматика само ако вие или вашият механик откриете теч. Докато вашият климатик духа студен въздух, няма нужда да зареждате системата с фреон. Тъй като фреонът циркулира в затворена система, той не се изпарява или изгаря като бензина.

Защо трябва да проверявам климатика си?

Климатиците трябва да бъдат проверявани, защото проблемите няма да се поправят. Фреонът може да изтича, компресорът може да се повреди или кондензаторът, изпарителят или друг компонент може да се увредят, ако не се вземат превантивни мерки. Добавянето на фреон може да бъде временно решение. В крайна сметка климатикът няма да работи. Механикът трябва да огледа цялата система и да диагностицира причините за теча или лошата работа на климатика. Неработещият климатик не е само за комфорт, той също така изсушава въздуха, за да размразите по-бързо прозорците през зимата.

Ако имате съмнения за правилното функциониране на автоклиматика не се колебайте да ни потърсите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *