24.07.2024

Ауто Макс

Център за гуми, 3D стенд, 3D баланс

Влиянието на гумите върху разхода на гориво – какво трябва да знаете?

Влиянието на гумите върху разхода на гориво – какво трябва да знаете?

Влиянието на гумите върху разхода на гориво – какво трябва да знаете?

Един от съществените елементи, освен съпротивлението на въздуха и начина на шофиране, е съпротивлението при търкаляне, генерирано от гумите. Те са единственият елемент на автомобила, който осъществява контакт с настилката. По тази причина върху тях лежи цялата маса на колата.

Под въздействието на масата на автомобила гумите се огъват и плътно прилягат към пътя. Това означава, че част от повърхността им става плоска и оказва съпротивление по време на движение.

За преодоляването му е необходима енергия, която произлиза от изгарянето на гориво. Колкото по-голямо съпротивление трябва да бъде преодоляно, толкова по-голям е разходът на гориво. Параметърът на гумите, който се отнася за съпротивлението при търкаляне, е т.нар. горивна ефективност. Тя е посочена на етикета за енергийна ефективност на гумата в цветна скала от A до G, където A (зелен цвят) означава най-високият клас горивна ефективност, а G (червен цвят) – най-ниският.

Влиянието на гумите върху разхода на гориво – характеристики на гумите

Автомобилните гуми на пръв поглед си приличат една на друга. Но различаваме няколко характеристики, които потвърждават влиянието на гумите върху разхода на гориво. Най-важните от тях са:

  • структура на гумата,
  • диаметър и ширина,
  • техническо състояние,
  • налягане и експлоатационни условия.

Структура на гумата и горивна ефективност

Автомобилната гума е изградена от няколко слоя от различни материали. Обикновено са няколко, но броят им може да варира в зависимост от производителя. Най-често гумата е изградена от 6 – 7 елемента, последователно положени един върху друг.

Според тестовете на производителите на гуми твърде малкият или твърде големият брой съставни елементи може да се отрази отрицателно на горивната ефективност поради своята маса. По тази причина производителите на гуми от години изследват тези зависимости, знаейки, че от броя и дебелината на съставните слоеве зависи собственото тегло на гумата.

Не е трудно да се забележи, че колкото по-голям е размерът на гумите, толкова по-голяма е масата им и следователно и подресорната маса, което не остава без влияние върху показателя за съпротивление при търкаляне. Най-съществено влияние обаче има ширината на гумата, която директно се отразява на съпротивлението при търкаляне. Кои други фактори увеличават въздействието на гумите върху разхода на гориво?

Формата на протектора

От изследванията на производителите на гуми произлиза, че цели 60 процента от въздействието на гумите върху съпротивлението при търкаляне се падат на протектора на гумата. Колкото е по-агресивен, т.е. разполага с повече ламели, каналчета за отвеждане на водата, толкова по-голямо е съпротивлението. Това означава, че зимните гуми, чиято задача е подобряване на сцеплението чрез прилагане на по-мека смес и съответни форми на протектора, имат значително по-ниска горивна ефективност, отколкото летните им еквиваленти.

Към настоящия технологичен момент тези два фактора не могат да бъдат помирени. Производителите на гуми непрестанно работят над намирането на златната среда, т.е. на смес, която да осигури оптимално сцепление и висока горивна ефективност.

Техническо състояние на гумите

По време на експлоатация гумите се износват, следователно постепенно губят своите оптимални характеристики. Както вече казахме, масата на гумите оказва влияние върху съпротивлението при търкаляне, следователно силно износената гума ще има по-ниско съпротивление от фабрично новата. Причина за това е и по-плиткият протектор. Гума, която е достигнала допустимата граница на дълбочина на протектора (3 мм), може да намали съпротивлението при търкаляне с 20 процента. Но не препоръчваме на никого да кара с такива гуми, тъй като те не гарантират съответното сцепление, следователно и безопасност.

Вътрешно налягане на гумите

Съпротивлението при търкаляне расте при спадане на налягането във вътрешността на гумата. Така че не е трудно да се пресметне, че при налягане, по-ниско от 1 бар от препоръчителното, съпротивлението при търкаляне дори надвишава 20 процента.
Тази стойност се отразява директно върху ръста на разхода на гориво. По тази причина този параметър трябва да се следи и налягането в гумите да се проверява редовно. За осигуряване на оптимални условия за шофиране трябва да се поддържа налягане съгласно препоръките на производителя на автомобила. Тази стойност най-често е посочена на капачката на резервоара или от вътрешната страна на вратата на шофьора.

Други фактори, които оказват влияние върху съпротивлението при търкаляне

Често шофьорите забелязват, че автомобилът им на сходни пътни участъци харчи видимо повече или по-малко гориво. Причина за това са климатичните условия, като например температурата. Изследванията доказват, че при покачване на температурата, се увеличава налягането в гумите.

Следователно се оказва, че колкото по-висока е температурата на околната среда, толкова по-малко е съпротивлението при търкаляне. Поради това горивната ефективност може да варира в зависимост от външната температура дори с 10 – 15 процента.

Но не се препоръчва шофиране с твърде високо налягане, тъй като това влияе отрицателно върху управлението на колата, а също така ускорява износването на гумите.

А може би екологични гуми?

Въздействието на гумите върху разхода на гориво е проблем, който представлява стимул за създаването на т. нар. екологични гуми, т.е. такива с намалено съпротивление при търкаляне. Най-популярни сред тях са Michelin Energy Saver+, Goodyear EfficientGrip, Bridgestone Ecopia или Pirelli Cinturato. Гумите са изработени от по-леки материали и специално приспособена гумена смес, която съдържа повече синтетичен каучук. Благодарение на това екологичните гуми се характеризират с ниско съпротивление при търкаляне, което ясно се отразява върху намаления разход. Например при Michelin Energy Saver+ е използвана смес, която не съдържа високоароматни масла, а саждите в молекулярните съединения са заменени от ново поколение силициев диоксид.

Поради своя проекологичен характер „екогумите“ имат обикновено по-ниски индекси за скорост и не се препоръчват на шофьори, които карат с високи скорости.

Те са добър избор за шофьори, които предпочитат спокойния стил на шофиране и изминават големи разстояния, по време на които намаляването на разхода на гориво се усеща в най-голяма степен.

Следователно се оказва, че влиянието на гумите върху разхода на гориво е значително. От съответната им смес, размер и техническо състояние зависи разходът на гориво за автомобила. По тази причина трябва да се помни винаги да се използват гуми с хомологация за дадения тип превозно средство, както и да се полага правилната грижа за тях.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *