24.07.2024

Ауто Макс

Център за гуми, 3D стенд, 3D баланс

ДЪЛБОЧИНА НА ГРАЙФЕРА НА ГУМАТА И ЗАКОНОВО ОГРАНИЧЕНИЕ

Всяка гума е проектирана така, че да отговаря на изискванията за технически характеристики. Но след достигане на определено ниво на износване, гумата трябва да бъде сменена. Каква е ролята на протектора? До какво ниво на износване на протектора гумата може да бъде използвана ефективно? И каква е законовоустановената минимална дълбочина на грайфера, при достигането на която се налага смяна на гумата? Открийте отговорите на всички Ваши въпроси.

ДЪЛБОЧИНА НА ГРАЙФЕРА НА ГУМАТА И  ЗАКОНОВО ОГРАНИЧЕНИЕ

Технически характеристики на гумата

Основните функции на гумата са да носи товар и да позволява на автомобила да ускорява, спира и завива. Но извън тези функции, гумата се избира и според техническите характеристики, от които имате нужда и които съответстват на начина, по който възнамерявате да я използвате.

Именно начинът, по който дадена гума е проектирана, я прави по-ефективна за използване при едни условия и по-малко ефективна при други. А роля за постигането на тези специфични функционалности, играе именно протекторът.

Жлебовете по грайфера на протектора са от съществено значение за функционалността на гумата. Видът на конструкцията им определя ефективността им при определени условия, т.е. дали ще са по-ефективни на сняг, на сухи или пък на мокри пътища.

Ефективността на гумата се обуславя и от  дълбочината на нейния грайфер. Например, тя е от значение за отвеждането на водата при шофиране по мокри пътища. Това гарантира, че при високи скорости гумата ще е в състояние да поддържа контакт с повърхността и ще може да отложи ефекта на аквапланинг.

Каква е дълбочината на грайфера на новата гума?

Това зависи от гумите и от избора на производител, но трябва да знаете следното: грайферът на протектора трябва да е достатъчно дебел, за да осигури дълъг живот на гумата.

Ако обаче протекторът е твърде дълбок, гумата ще изразходва твърде много енергия по време на шофиране, а следователно и гориво, което се дължи на отделяната при деформирането ѝ топлина.
Поради тази причина дълбочината на грайфера на гумата се проектира от производителя така, че да се постигне най-добрият баланс между живота на гумата и разхода на гориво. 

Какво е  законовото ограничение за дълбочината на грайфера на гумите ?

Минималната дълбочина на грайфера е 1.6 мм. Това означава, че при достигането на това ограничение задължително трябва да смените гумите си, за да избегнете компрометиране на безопасността и нарушаване на закона.
Но това означава още, че преди достигането на този праг, смяната на гуми е преждевременна. Следващият параграф ще Ви запознае с начина, по който можете да разберете дали сте достигнали прага на износване.

Техническите характеристики на гумите, произвеждани от MICHELIN, са създадени да издържат.
Това означава, че те са в състояние да предоставят отлични характеристики до последния километър, когато вече сте достигнали прага на износване. MICHELIN оптимизират дълготрайността на своите гуми поради две основни причини: по-рядката смяна на гумите спестява пари и е по-екологична. Точно за това MICHELIN създават гуми, които работят добре до достигането на минималната дълбочина на грайфера им. 

Проверка на дълбочината на грайфера на гумата

За да проверяват законовото ограничение за дълбочината на грайфера, професионалистите използват специален инструмент, наричан дълбокомер. Ако не разполагате с такъв, можете лесно да установите нивото на износване на Вашите гуми с помощта на индикаторите за износване, които при гумите MICHELIN са обозначени чрез символа на Човечето на Michelin.  

Време е да смените Вашите гуми, ако нивото на износване на грайфера е достигнало индикаторите за износване (които маркират законовото ограничение за дълбочина на грайфера).

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *