24.07.2024

Ауто Макс

Център за гуми, 3D стенд, 3D баланс

Първата гума на Hankook за електрически превозни средства

Първата гума на Hankook за електрически превозни средства с ISCC PLUS сертификат на новия Porsche Taycan

Първата ISCC PLUS сертификация за серийно производство на гуми от Hankook признава стратегията на компанията за устойчивост.

Новата iON evo е изработена от 45 процента устойчиви суровини

Оригинално оборудване за изцяло електрическия Porsche Taycan

Първата гума на Hankook за електрически превозни средства с ISCC PLUS сертификат на новия Porsche Taycan

Премиум производителят на гуми Hankook представя първата лятна гума за електрически превозни средства с ISCC PLUS сертификация (ISCC = Международна сертификация за устойчивост и въглерод) – iON evo. Новата гума е разработена на базата на гумата Hankook iON Race, която се използва изключително за автомобилите, състезаващи се в ABB FIA Formula E World Championship от 2023 г. и съдържа 45 процента устойчиви суровини.

Новата iON evo е оригинално оборудване за обновения електрически спортен автомобил Porsche Taycan.

Тя е първата гума в гамата на премиум производителя на оригинално оборудване с този престижен сертификат.
„ISCC PLUS-сертифицираната iON evo представлява кулминацията на нашите амбиции да произвеждаме гуми, които са наистина по-устойчиви,“ казва Клаус Краузе, вицепрезидент и ръководител на Техническия център за Европа на Hankook. „Също така сме много горди, че нашето европейско производствено предприятие в Унгария, където се произвежда iON evo, е второто място на Hankook в света, което получава желаната ISCC PLUS сертификация. Фактът, че Porsche е избрал iON evo като оригинално оборудване за новия Taycan, е голямо признание за нас. Благодарение на нашите технологии, доказани в моторните спортове, гумата на Hankook с повишена устойчивост и оптимизирано съпротивление при търкаляне прави значителен принос за увеличаване на пробега на високопроизводителния електрически спортен автомобил,“ казва Краузе.

banner-slide-1

Възобновяеми и рециклирани материали

Въпреки високото съдържание на 45 процента устойчиви материали, разработчиците от Hankook успяват да увеличат устойчивостта на iON evo, без да правят компромиси с безопасността и производителността на гумата. Инженерите използват възобновяеми и рециклирани материали, които съответстват на здравината, гъвкавостта и издръжливостта на конвенционалните компоненти на гумата. Те включват био-базирана силика от зърнени отпадъци, рециклиран PET текстилен корд от пластмасови отпадъци, био-циркулярен синтетичен каучук от био-циркулярни суровини, рециклирана сажда от използвани гуми и дори натурална смола. Екипът на Hankook, отговорен за разработката на гумата, също успява да използва знанията, придобити от Formula E, където се използва състезателна гума с висок процент устойчиви материали – iON Race.

iON evo на новия Porsche Taycan

Новата iON evo с логото ISCC PLUS на страничната си стена дебютира като оригинално оборудване за Porsche Taycan в размери 245/40 R21Y XL (предна ос) и 285/35 R21Y XL (задна ос). Подобно на другите гуми от семейството iON, тази напреднала разработка използва смес от протектори с растителни масла. Това не само прави протектора по-устойчив, но също така има положителен ефект върху издръжливостта. За подкрепа при особено динамично шофиране или внезапни смени на лентата, инженерите на Hankook също използват подсилен материал за увеличаване на страничната твърдост. Инженерите се възползват и от знанията, придобити в предишни хомологационни процеси за премиум производителя.

Повече пробег и усещане за безопасност при шофиране

Както и другите модели iON, новата iON evo с ISCC PLUS сертификация предлага значително намалено съпротивление при търкаляне в сравнение с конвенционална гума,
което увеличава пробега на Porsche Taycan с всяко зареждане на батерията. Самият Porsche заявява, че до 40 километра повече са възможни благодарение на 21-инчовото
аеро колело от Hankook. В допълнение, продуктите на Hankook iON са особено проектирани за незабавно достъпния висок въртящ момент, произведен от мощни електрически превозни средства. Всичко това означава за шофьора на електрически автомобил повече пробег на батерия и усещане за реална безопасност и комфорт при
шофиране.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *