24.07.2024

Ауто Макс

Център за гуми, 3D стенд, 3D баланс

Чуждо тяло в гумата – какво да направим?

Чуждо тяло в гумата – какво да направим?

Спукването на гумата в резултат на прегазване на чуждо тяло представлява една от най-честите причини за нейната повреда. За щастие в много случаи това може успешно да бъде отстранено, без гумата да бъде изхвърляна. Проверяваме типовете повреди и възможните варианти за ремонт.

Чуждо тяло в гумата – какво да направим?

Почти всеки шофьор по време на своя опитсе е сблъсквал с механична повреда на гумата. Обикновено се стига до скъсване на страничната стена или предната част на протектора в резултат на пробиване с предмет с остри ръбове. От данните, предоставени от партньорските сервизи, става ясно, че най-често това е пирон или болт. Ако забележим такъв елемент на гумата си, не трябва да го махаме. Гумата е конструирана по такъв начин, че чуждото тяло е затиснато от стоманената корда, което помага за известно време да бъде избегната загубата на налягане. След като се установи наличието на чуждо тяло, трябва да се посети сервиз за гуми. Опитният специалист ще прецени възможността и метода за ремонт на гумата в зависимост от размера на щетата. Обикновено се смята, че пробитата гума може да се поправи, но всичко зависи от мястото, вида и размера на повредата.

Кога гумата може да се ремонтира?

При гумите различаваме две външни зони. Едната от тях – това е предната част на протектора, а втората – вътрешната и външната странични стени. Повредите по страничните стени най-често водят до невъзможност за ремонт на гумата.Пробиването, разкъсването или износването на страничната стена отслабва вътрешната ѝ структура и дори професионално извършена вулканизация няма да възстанови нейната първоначална издръжливост. Наистина гумата ще е плътна, но структурата ще бъде отслабена и податлива на по-голямо напрежение. Съществува риск по време на движение с висока скорост гумата да се пръсне.

Друг е случаят при пробиване на предната част на протектора.Ако повредата е малка (диаметър до 6 mm), а структурата не е нарушена и няма никаква изпъкналост, гумата подлежи на ремонт. Изключение от това правило представляват спортните гуми клас HP (High Performance), с висок скоростен индекс, напр.: W или Y. Поради съображения за безопасност този вид гуми не трябва да бъдат поправяни без значение от вида и размера на повредата.

По същия начин изглежда и въпросът с ремонта на гуми от типа run flat. Поради сложната им вътрешна структура, както и поради факта, че този тип гуми се използват при спортни/мощни автомобили , производителите не препоръчват те да бъдат ремонтирани. Това се допуска единствено по изрично искане на клиента и на негова отговорност. Дали гумите run flat подлежат на ремонт се определя според същите правила, които се отнасят и за стандартните гуми. В извънредни ситуации е възможно гумата да бъде ремонтирана два пъти, но при строго определени процедури и контрол. По тези причини не всеки сервиз ще се заеме с ремонт, който поради високата степен на трудност, ще бъде доста скъп за клиента.

Място на повредатаТип на повредатаСкоростен индексВъзможност за ремонт
странична стена – стандартна/спортна гумапробиване, срязване, изтриванеC, D, E, F, G, J, K, L, M, N, P, Q, R, S, T, U, H, V, W, YНЕ
предна част на протектора – стандартна гумадупка с диаметър до 6 ммC, D, E, F, G, J, K, L, M, N, P, Q, R, S, T, U, H, VДА
предна част на протектора – спортна гума (HP)дупка с диаметър до 6 ммW, YНЕ
предна част на протектора – стандартна/спортна гумадупка с диаметър, по-голям от 6 ммC, D, E, F, G, J, K, L, M, N, P, Q, R, S, T, U, H, V, W, YНЕ
странична стена – гума run flatпробиване, срязване, изтриванеQ, R, S, T, U, H, V, W, YНЕ
предна част на протектора – гума run flatдупка с диаметър до 6 ммQ, R, S, T, U, H, V, W, YУсловно, при искане на клиента
предна част на протектора – гума run flatдупка с диаметър, по-голям от 6 ммQ, R, S, T, U, H, V, W, YНЕ

Методи за ремонт на пробити гуми

Сервизите за гуми използват два метода за ремонт на пробита гума. Първият от тях е методът на “студено лепене” на получената повреда.В този случай мястото на спукването се разширява и почиства.  След това се запълва с лепило и специално приспособена лепенка или фитил за гума. Ремонтът може да бъде извършен без гумата да бъде демонтирана от джантата, а целият процес не трябва да надвишава 30 минути.“Студеното лепене” трябва да се разглежда като временно решение, тъй като то не дава гаранция, че с времето, мястото няма да започне да пропуска въздух.От гледна точка на спестяване на време и пари, това все още е най-разпространеният метод за ремонт. В зависимост от града, цената може да варира.

Значително по-дълготрайно и сигурно решение е горещото вулканизиране на гумите.В този случай се изисква гумата да бъде демонтирана от джантата, тъй като техникът трябва да има достъп до вътрешността ѝ. След това следва идеалното ѝ почистване и поставяне на мястото на пробива клин, който запълва дупката. Освен това от вътрешната страна на гумата се залепва гумена кръпка. Тази дейност се извършва при висока температура, която подпомага процеса на слепване на гумата. Ремонтът трябва да бъде извършен прецизно и точно. Колкото по-дълго изстива мястото на залепване на кръпката, толкова по-трайна ще бъде връзката.По тази причина целият ремонт може да продължи дори 8 часа. Самият процес не е сложен, но за изпълнението му е необходимо съответното познание и специализирани инструменти.  Цената на услугата зависи от мястото и може да възлиза от 60 до 120 лева.

Струва ли си да се ремонтира спукана гума?

Разходите за ремонт на гумата, в зависимост от приложения метод, може да надвишат половината стойност на гумата.  Затова трябва да се замислим дали това ще е изгодно.В случай че гумите ви са с износен протектор на границата, определена от закона (1,6 mm за летни, 4 mm за зимни гуми), по-добро решение ще бъде да купите нова гума. Но трябва да се помни, че шофирането с гуми с различна степен на износване е опасно и забранено. В такъв случай най-добре би било да купите комплект нови гуми за предна и задна ос. От друга страна, ако гумите са с относително голяма височина на протектора (5-7 mm), ремонтът има смисъл. Разбира се, в този случай всеки шофьор трябва сам да разгледа всички “за” и “против” и да избере това решение, което най-много отговаря на изискванията му и се вписва във финансовите му възможности.


Автоцентър МАКС ви съветва:

  • Ако видите чуждо тяло в гумата, не го изваждайте – то спира бързото спадане на налягането на въздуха в гумата,
  • Ако имате гуми с височина на протектора, доближаваща се до границата от 1,6 mm за летни, 4 mm за зимни гуми, замислете се дали скъпият ремонт ще си струва.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *