24.07.2024

Ауто Макс

Център за гуми, 3D стенд, 3D баланс

Гуми втора ръка или нови?

Какво да изберем? Нови, но базови, или “топ”, но втора ръка?

Много шофьори се изправят пред дилема, когато прогнозират бюджета си за гуми. Да купят нови гуми, но от най-нисък клас, семпли, без иновации, или такива втора ръка, но най-добрите в даден клас и с много подобрения?  Второто предложение изглежда изкушаващо, нали? Същото е и при избора на кола – нова, но малка и без екстри или втора ръка, но няколко класа по-нагоре и с идеално оборудване?

Привържениците на първото решение са толкова, колкото и тези на второто и всеки от тях има силни аргументи, доказващи правотата му. Първите препоръчват нови гуми, дори и ако са базов модел. Гаранция, оптимални условия на работа, сигурност, че са били правилно складирани и най-вероятно съвсем скоро са излезли от завода – това са най-важните характеристики, които трябва да ни убедят.

Другите ще ни изкушават с втора ръка, но относително нови гуми (максимум на 1 или 2 години), с подписа на реномирани и ценени марки, обикновено от висок клас.  Наистина гумите втора ръка, дори и тези на 1 година, са загубили вече най-добрите си свойства, но по-високите параметри на работа успяват да компенсират това.

Кога е произведена гумата втора ръка – важно ли е това?

Когато купуваме гуми втора ръка, трябва да имаме предвид неизброимо количество потенциални проблеми. Най-напред – кога е произведена гумата? Правилно експлоатирана и съхранявана гума, която е напуснала завода година или две по-рано, не би трябвало да прави проблеми. Ако обаче имаме 5 или 6 годишна гума, дори и от най-висок клас, можем да сме сигурни, че няма да ни служи дълго и свойствата ѝ отдавна не са такива, каквито са били в началото. Затова когато купуваме гума втора ръка, дори в идеално състояние, трябва да проверим датата ѝ на производство. Ще я намерим отстрани на всяка гума.

Най-често срещани проблеми с гумите втора ръка

Един от най-честите дефекти, с които можем да се срещнем при гумите втора ръка, е така нареченото “назъбване”. То се състои в неравномерно износване на ръбовете на протектора, като разстоянията между тях се увеличават. Визуално гумата започва да наподобява профил на трион. Такава гума по време на движение генерира значително повече шум, отколкото трябва. За щастие това не е сериозен проблем, защото оказва влияние основно на комфорта на шофиране.

Друг популярен проблем е грешка при монтаж. Интересно е, че за ниска цена можем да купим гуми от висок клас, напр. за спортни коли, с почти нулев пробег. Къде е уловката? Ако гумата е била монтирана от неопитен механик, може да е била повредена – унищожен борд изпраща такава гума на боклука.  Нека помним, че гумите с голям размер и нисък профил изискват съответното оборудване за монтаж!

Често можем да намерим за много ниска цена производствен брак, който не отговаря на стандартите на производителя. Това са нови модели, но реглажът им може да се окаже невъзможен, дори при поставяне на разточително количество тежести на джантата. Това не е нито естетично, нито безопасно, защото движението с такива гуми при по-високи скорости може да бъде много опасно и некомфортно.
Нека да внимаваме и за измамни комплекти от теоретично едни и същи гуми. Може това да са гуми на един и същи производител, дори от един и същ модел, но да идват от различни автомобили, от различни производствени партиди или заводи и т.н. Конструкцията им, състоянието им, свойствата им, противно на очакваното, може да са различни, затова не се препоръчва употребата на такъв несигурен комплект.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *